2010-11-06

marshtide: (Snufkin - The traveller)
2010-11-06 03:13 pm

Det är ju tidigt i november just nu men jag läser Sent i november ändå

Tove Jansson är så jävla duktig. Gud!

Hemulen vaknade långsamt och kände igen sig själv och önskade att han hade varit nån som han inte kände. Han var ännu tröttare än när han gick och lade sig och här var nu en ny dag som skulle fortsätta ändå till kvällen och sen kom det en till och en till som fortsätte på samma sätt som dagar gör när de fylls av en hemul.

Han krop under täcket och borrade in nosen i kudden, sen flyttade han magen till sängkanten där lakanet var svalt. Hemulen ägde hela sängen med utbredda armar och ben, han väntade på en trevlig dröm som inte kom. Han rullade ihop sig och gjorde sig liten men det hjälpte inte. Han försökte vara hemulen som alla tyckte om, han försökte vara den stackars hemulen som ingen tyckte om. Men han var och förblev bara en hemul som gjorde sitt bästa utan att nånting blev riktigt bra. Till slut steg han upp och drog på sig byxorna.

...

Han såg på fotografiet av honom själv och segelbåten, de hade blivit avbildade tillsammans vid sjösättningen. Det var en vacker tavla men den gjorde honom ännu mer sorgsen.

Jag borde lära mig segla, tänkte hemulen. Men jag har ju aldrig tid...

Plötsligt tyckte hemulen att allt han höll på med inte var någonting annat än att flytta saker från ett ställe till ett annat eller tala om var de skulle stå oc han undrade i ett ögonblick av klarsyn vad som skulle hända ifall han lät bli.


...november, va?